Alacsony dózisú tüdő CT

Miért válassza ezt az eljárást?

Az alacsony dózisú mellkas CT egy optimalizáltan minimális sugárterheléssel és kontrasztanyag adása nélkül elvégezhető 1-2 perces nem invazív diagnosztikus eljárás. Előnye, hogy nagyon korán kimutatja a tüdőt érintő vírus fertőzéseket és ezek a radiológiai jelek vér tesztek nélkül is specifikusak a fertőzésre!

Másrészt a vírusos tüdőgyulladás általában alattomosan, intenzív klinikai jelek nélkül kezdődik, és a tünetek alapján kezdetben nem különíthető el az egyszerű náthától. Gyakran amikor már tünetek is vannak, ami általában 1-2 napos lázas periódust követően jelenik mag, ilyenek például fulladás, légszomj, kögögési rohamok, akkor már előrehaladott kétoldali vírus pneumonia van a tünetek háttérben! A korán elvégzett mellkas natív CT vizsgálat segíthet időben felismerni tüdő vírusos megbetegedését! Ez azért fontos mert ilyenkor megkezdett kórházi és gyógyszeres kezelés még hatékony lehet!

NE VÁRJA MEG, HOGY TÚL KÉSŐ LEGYEN! CSELEKEDJEN MOST!

JELENTKEZZEN BE NATÍV MELLKAS CT VIZSÁLATRA!

Tudjon meg többet a diagnosztikai eljárásról


A natív mellkas CT vizsgálat során a tüdő egészéről nagyon pontos és részletgazdag képet kapunk, melynek lényege, hogy ábrázolódik a légcső (trachea) a jobb és bal főhörgők és a hörgők (bronchusok) és a tüdő állománya (parenchyma).  A tüdő CT vizsgálattal észlelhetőek a daganatos betegségek és a krónikus tüdő betegségek, a krónikus hörgőgyulladás (bronchitis), a tüdő tágulat (emphysaema). A tüdő CT során láthatóak az akut gyulladásos kórképek (tüdőgyulladás, pneumonia és mellhártyagyulladás (pleuritis) és azok következményei (beszűrődés, tályog, beolvadás). A mellkas CT jól mutatja a vírusos tüdőgyulladásokra (influenza, új típusú légúti vírusbetegségek) jellegzetes specifikus eltéréseket (intersticiális pneumonia, tejüvegszerű homály, beolvadás, ARDS), melyektől jól elkülöníthetőek a típusos baktériumok okozta (Pneumococcus, Staphylococcus) gyulladásos kórképek morfológiája (lobaris pneumonia).

A CT működési elve igen egyszerű. Az eljárás során a gép néhány milliméter vékony szeleteket képez a test tengelyére merőlegesen, így a képletek nem vetülnek egymásra. A modern sokszeletes CT berendezések képesek egy speciális beépített program segítségével relatíve alacsony sugárdózissal is dolgozni. Ezekkel a készülékekkel – egyetlen lélegzetvételnyi idő alatt – az egész mellkasról (tüdő, szív bordák, stb.) részletes felvételsorozatok készíthetőek. Az alacsony dózisú mellkas CT vizsgálat során az alkalmazott sugárdózis jelentősen tovább csökkenthető, mivel a tűdő magas légtartalma megkönnyíti a képalkotást, így a hagyományos kétirányú mellkas röntgen vizsgálathoz képest csak kismértékben nagyobb a CT sugárterhelése, azonban jelentősen precízebb a pontossága.

Az alacsony dózisú mellkas CT a korai daganatos tüdőbetegségeket is kimutatja:

Az eljárásnak – gyorsasága mellett – további nagy előnye, hogy kontrasztanyag adásra nincs szükséges, és a röntgenfelvételen kis méretük miatt nem látható gócok, daganatok is felismerhetők a CT vizsgálattal. Ezáltal olyan daganatos betegségek is észlelhetők korai, tehát még jól kezelhető illetve teljesen gyógyítható tünetmentes fázisban, mint például a tüdőrák. Ez egy hatalmas áttörés, hiszen a tüdőrák előfordulását és halálozási arányát tekintve Magyarország a világelsők között van. A vizsgálattal ezen kívül a nem daganatos eredetű tüdőbetegségek diagnosztizálására is lehetőség nyílik.


Az alacsony dózisú mellkas CT a nem daganatos tüdőbetegségeket is kimutatja:

Az alacsony dózisú mellkas CT vizsgálat alkalmas a krónikus obstruktív légúti tüdőbetegségek, mint a krónikus bronchus gyulladás (bronchitis), valamint a tüdő tágulat (emphysaema) hatékony kimutatásra és követésére. Emellett az alacsony dózisú mellkas CT hatékony eljárás a felső vagy az alsó légutakat érintő akut fertözéses és gyulladásos megbetegedések, és a bakteriális vagy vírusos tüdőgyulladás korai szakban történő kimutatásában, különösen a lobaris és intersticiális pneumoniák elkülönítésében. Az alcsony dózisú mellkas CT alkalmas továbbá az atípusos tüdőgyulladások, az eozinophil pneumonitisek és a sarcoidosis diagnosztikájában is.

Sugárterhelése:

A hagyományos mellkasi röntgenfelvétel átlagos sugárdózisa nagyjából 0,05-0,2 mSv (millisievert, sugárzási dózis). Az alacsony dózisú tüdő CT sugárterhelése ennél csak némileg magasabb, nagyjából 1 mSv körüli értéket jelent. Ez azonban csak minimális sugárterhelést jelent, hiszen a valamennyiünket érintő éves kozmikus háttérsugárzás is nagyobb ennél, az utóbbi mintegy 2,4 mSv.

Kiknek javasolt az alacsony dózisú CT vizsgálat elvégzése?

Tekintettel az alacsony dózisú CT és a hagyományos mellkasröntgen sugárterhelése közötti különbségre, a CT-vel történő szűrővizsgálat elsősorban dohányosok, leszokott, de korábban rendszeres dohányosok, daganatos családi kórelőzményű páciensek, illetve a fokozott porártalomnak kitett páciensek számára ajánlható.
40 év feletti pácienseink jelentkezhetnek 1-2 évente családorvosi javaslattal, továbbá azok is, akik rendelkeznek a kötelező évenkénti mellkasröntgen tüdőszűrő behívóval. Amennyiben Önnek nincs beutalója, video-konzultáció során szakorvosaink is készséggel elkészítik az Ön beutalóját. Az orvosi leletet 1-3 munkanapon belül készítjük el.

Videón konzultálhat szakorvosainkkal,

foglaljon időpontot!