Tüdőszűrés fontossága

A tüdőrák hazánkban mindkét nemben a leggyakoribb daganatos megbetegedés, évente 7500 beteg halálát okozva. A rendszeres tüdőszűrés 5-15 %-kal csökkentheti a tüdőrák mortalitását a magas rizikócsoportba tartozók között. A magas rizikójú csoportba tartoznak: a krónikus tüdőbetegségben szenvedők, 50-75 éves kor közötti dohányosok, vagy olyanok akik korábban legalább 15 évig dohányztak, illetve akiknél a családjukban előfordult tüdődaganat. Karcinogén(rákkeltő) anyaggal dolgozó személyek. Ennél a vizsgálatnál kontrasztanyag adása nem szükéges, a vizsgálat gyors és minimális dózis szükséges ahhoz, hogy informatív képet kapjunk ahhoz, hogy a mm-es elváltozások is jól kimutathatóak legyenek. Ezáltal már a korai stádiumú daganatok is észrevehetőek, így korán megkezdhető azok kezelése.

A tüdőszűrés korábban nagyon fontos volt a tbc elleni harcban, amióta azonban a betegség hazánkban kordában tartható, már általánosan nem kötelező, hanem önkéntes alapon működik. Pedig napjainkban is rendkívül fontos például azért is, hogy egy másik pusztító betegséget, a tüdőrákot időben észrevehessük. De mi történik a tüdőszűrés során és mennyire hatékony?

Hogyan zajlik?

A tüdőszűrésben – a hagyományos kétirányú mellkas röntgenképek részletszegény felvételei miatt – egyre inkább az alacsony sugárdózisú CT vizsgálat kerül előtérbe. Ennek oka, hogy a CT vizsgálat során a tüdő egészéről sokkal pontosabb, és sokkal részletgazdagabb képet kapunk. A felvételt ezután megvizsgálják, és azon könnyen észrevehetnek olyan eltéréseket, melyek betegségekre utalhatnak. A vizsgálat gyors, és fájdalommentes.

Miért hasznos?

A tüdőszűrés a tüdőtuberkulózis szempontjából azért volt fontos, mert még a látványos tünetek megjelenése előtt képes volt kimutatni a fertőzés a tüdőn látható foltok miatt. Így a fertőzött személyt hamar el lehetett kezdeni gyógyítani. Ez a haszon azonban egyre inkább háttérbe szorult a betegség előfordulásának csökkenésével és azért is, mert a tbc-t ma már előrehaladott esetben is jól lehet gyógyítani. Ma már inkább az a fontos, hogy a korai felismeréssel minél hamarabb kiemelhessék a beteget környezetéből és a betegség ne kezdjen el terjedni.

Tüdő CT

Hogyan végezzük a vizsgálatot?

A CT-készülékünk egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal van, ami mozog. Ön ezen az asztalon fekszik mozdulatlanul, miközben a felvételeket készítünk. A vizsgálószerkezet működése közben zúgó, búgó hangot ad ki, de ettől nem kell megijedni, hisz a vizsgálat fájdalommentes. A vizsgálat közben Ön folyamatosan audiovizuális kapcsolatban van az operátorral.

Milyen előkészület szükséges?

A natív mellkas CT vizsgálat előtt nincs szükség semmilyen előkészületre, bármikor, bármelyik napszakban végezhető.

Van mellékhatása?

Az alacsony dózisú mellkas CT vizsgálatnak nincs mellékhatása. Kontrasztanyag adása csak nagyon ritkán szükséges, elsősorban tüdőembólia gyanúja esetén!

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

A CT vizsgálat röntgensugarakkal történik, ezért terhesség alatt nem ajánlott.

Miért válassza Ön is az alacsony dózisú tüdő CT-t?

A tüdőszűrés során készülő, hagyományos mellkasi röntgen vizsgálatoknál a tüdő egy része korlátozottan vizsgálható, mert pl. rekeszizom, szív és nagyerek nehezíthetik a megítélést.

Az alacsony sugárdózissal készült tüdő CT vizsgálat során, speciális protokoll segítségével, egyetlen légvétellel a tüdő egészéről vékony rétegű metszeti képek készíthetők, így a röntgenfelvételen még nem látható gócok is felismerhetők.

Alacsonydózisú tüdő CT egyértelműen ábrázolódik a nyúlványos, szabálytalan alakú daganat, ami a mellhártyával is összekapaszkodott.

Mellkas röntgen:  A jobb alsó lebenyben  ugyanannál a betegnél alig észrevehető a rosszindulatú elváltozás