Tüdőszűrés fontossága

A tüdőrák hazánkban mindkét nemben a leggyakoribb daganatos megbetegedés, évente 7500 beteg halálát okozva. A rendszeres tüdőszűrés 5-15 %-kal csökkentheti a tüdőrák mortalitását a magas rizikócsoportba tartozók között. A magas rizikójú csoportba tartoznak: a krónikus tüdőbetegségben szenvedők, 50-75 éves kor közötti dohányosok, vagy olyanok akik korábban legalább 15 évig dohányztak, illetve akiknél a családjukban előfordult tüdődaganat. Karcinogén(rákkeltő) anyaggal dolgozó személyek. Ennél a vizsgálatnál kontrasztanyag adása nem szükéges, a vizsgálat gyors és minimális dózis szükséges ahhoz, hogy informatív képet kapjunk ahhoz, hogy a mm-es elváltozások is jól kimutathatóak legyenek. Ezáltal már a korai stádiumú daganatok is észrevehetőek, így korán megkezdhető azok kezelése.

A tüdőszűrésben – a hagyományos kétirányú mellkas röntgenképek részletszegény felvételei miatt – egyre inkább az alacsony sugárdózisú CT vizsgálat kerül előtérbe. Ennek oka, hogy a CT vizsgálat során a tüdő egészéről sokkal pontosabb, és sokkal részletgazdagabb képet kapunk. A hagyományos mellkasi röntgenvizsgálatok alkalmával a tüdő egy része korlátozottan vizsgálható, mert a rávetülő anatómiai képletek – vagyis a sugár útjában lévő rekeszizom, szegycsont, valamint a szív és a nagyerek árnyékolása – nem teszik lehetővé a tüdő és a mediasztinum teljes átvizsgálását, nehezítve ezzel a pontos diagnózist.

Tüdő CT

Hogyan végezzük a vizsgálatot?

A CT-készülékünk egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal van, ami mozog. Ön ezen az asztalon fekszik mozdulatlanul, miközben a felvételeket készítünk. A vizsgálószerkezet működése közben zúgó, búgó hangot ad ki, de ettől nem kell megijedni, hisz a vizsgálat fájdalommentes. A vizsgálat közben Ön folyamatosan audiovizuális kapcsolatban van az operátorral.

Milyen előkészület szükséges?

A natív mellkas CT vizsgálat előtt nincs szükség semmilyen előkészületre, bármikor, bármelyik napszakban végezhető.

Van mellékhatása?

Az alacsony dózisú mellkas CT vizsgálatnak nincs mellékhatása. Kontrasztanyag adása csak nagyon ritkán szükséges, elsősorban tüdőembólia gyanúja esetén!

Hogyan végezzük a vizsgálatot?

A CT-készülékünk egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal van, ami mozog. Ön ezen az asztalon fekszik mozdulatlanul, miközben a felvételeket készítünk. A vizsgálószerkezet működése közben zúgó, búgó hangot ad ki, de ettől nem kell megijedni, hisz a vizsgálat fájdalommentes.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

A CT vizsgálat röntgensugarakkal történik, ezért terhesség alatt nem ajánlott.