CSONT ÉS IZÜLETI CT: Balesetek, sérülések, kopások esetén

A csontok és izületek CT vizsgálata balesetek következtében kialakuló traumás sérülések esetén a csontok, izületek illetve a lágyrészek állapotáról ad részletes információt, ezen belül is elsősorban a csonttörések felismerésében és a törések gyógyulásának utánkövetésében a CT a leghatékonyabb vizsgálati módszer. Emellett a CT az izületek illetve gerinc vizsgálatára is alkalmas, bár ez utübbi az esetekben sokszr szükség van MRI vizsgálatra is a diagnózis pontosítására. A csontok CT vizsgálata alkalmas továbbá a csont daganatok és csontrendszerben zajló gyulladásos folyamatok (osteomyelitis) kimutatására és a terápia hetékonyságának lemérésére is. A gerinc területén a csont és izületi CT elsősorban a degeneratív, csontos eltérések, kapocsképződések, kopások és csigolya deformitások, kompressiós törések kimutatására ideális diagnosztikus eljárás.

Mi a vizsgálat lényege?

A csont és izületi CT vizsgálat mozgásszervi, degeneratív és reumatológiai kórképekben elsősorban a csontok és a csonthártya struktúrális elváltozásainak kimutatására alkalmas, míg az MRI vizsgálat inkább a lágyrészek, porcok, szalagok, porckorongok és ideggyökök eltéréseit mutatja ki. Sérülések esetén a csontok illetve a lágyrészek állapotáról is részletes információt ad, a CT vizsgálat nagyon érzékeny az elmozdulással nem járó törések és csontrepedések kimutatására. Ízületek közül elsősorban a gerinc és a sacro-ileacalis izület gyulladásának (sacroileitis) vizsgálatára alkalmas a CT vizsgálat.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

A CT vizsgálat röntgensugarakkal történik, ezért terhesség alatt nem ajánlott.

Milyen előkészület szükséges?

A CT vizsgálat előtt fontos a kezelőorvossal történő konzultáció, hisz a CT vizsgálat során, sugárterhelés történik, így a vizsgálatot csak orvosi javaslat alapján végezzük. A CT vizsgálat nem igényel különleges előkészítést. Mindig érdemes a vizsgálatra úgy készülni, hogy bizonyos esetekben legyen lehetőség kontrasztanyag adására is, ezért a vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni.

Hogyan végezzük a vizsgálatot?

A CT-készülékünk egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal van, ami mozog. Ön ezen az asztalon fekszik mozdulatlanul, miközben a felvételeket készítünk. A vizsgálószerkezet működése közben zúgó, búgó hangot ad ki, de ettől nem kell megijedni, hisz a vizsgálat fájdalommentes.

Van mellékhatása?

A CT vizsgálatnak nincs mellékhatása. A kontrasztanyag nagyon ritkán allergiás okozhat reakciót, de aki a kontrasztanyagra vagy a jódra allergiás, annál a kontrasztos vizsgálatot nem végezzük el.