ARCKOPONYA ÉS ORRMELLÉKÜREG CT VIZSGÁLATA

Legfőbb célja, hogy az orrmélléküregekben (lehet arcüreg vagy homloküreg) kialakult gyulladásos vagy daganatos folyamatokat vizsgáljuk. Arckoponya kóros struktúrális állapotának megítélésére alkalmas. Az arckoponya CT pontosan kimutatja az rrsövény ferdülést és alkalmas még polypok és esetleges daganatok kimutatására.

Mi a vizsgálat célja?

Legfőbb célja, hogy az orrmélléküregekben (lehet arcüreg vagy homloküreg) kialakult gyulladásos folyamatokat vizsgáljuk. Arckoponya állapotának megítélésére alkalmas. Kivitelezhető még polypok és esetleges daganatok kimutatására. Natív CT vizsgálat általában eégséges, nagyon ritkán, főként daganatos betegség gyanúja esetén kap intravénás kontrasztanyagot a páciens.

Hogyan végezzük a vizsgálatot?

A CT vizsgálóban általában egy natív sorozat készül az orrmelléküregek magasságában. A CT-készülék egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal van, ön ezen az asztalon fekszik mozdulatlanul, miközben a felvételek készülnek. A vizsgálószerkezet működése alatt egy zúgó, búgó hangot lehet hallani, azonban ettől nem kell félni. Maga a vizsgálat  rövid ideig tart. Amennyiben szükség van kontrasztanyagra is, akkor ugyanezt megismételjük. Minden esetben a képekből egy csontos és egy lágyrész sorozat is készül.

Milyen előkészület szükséges?

A CT vizsgálat előtt fontos a kezelőorvossal, családorvossal, belgyógyásszal, vagy fül-orr-gégész szakorvossal történő konzultáció, hisz a CT vizsgálat során, sugárterhelés történik, így a vizsgálatot csak orvosi javaslat alapján végezzük. A natív arckoponya/orrmelléküreg  CT vizsgálat nem igényel különleges előkészítést. Mindig érdemes a vizsgálatra úgy készülni, hogy bizonyos esetekben legyen lehetőség kontrasztanyag adására is, a koponya CT vizsgálatok során.

Mire kell figyelni a vizsgálat előtt?

A vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni, tiszta vizet azonban a beteg fogyaszthat. A kontraszanyag adása előtt meg kell vizsgálni a vese működését jelző labor paramétereket, mivel súlyosan károsodott (beszűkült) vesefunkció esetén a kontraszanyag adása lehetőség szerint elkerülendő. Jódérzékenység vagy ismert kontrasztanyag allergia esetén a kontrasztanyag adása tilos (kontraindikált). A kontrasztos vizsgálatok előtt a metformin tartalmú cukorbetegségben adott gyógyszerek szedését be kell szűntetni.

Lehet mellékhatása?

A CT vizsgálatnak ritkán van mellékhatása, fájdalommentes. A kontrasztanyag nagyon ritka esetekben okozhat allergiás reakciót, viszont  akiről viszont ismert, hogy allergiás a kontrasztanyagra,  abban a betegben a kontrasztos vizsgálat nem végezhető el.