HALLÁSKÁROSODÁS, BELSŐ FÜL CT VIZSGÁLATA

Halláskárosodás, különösen féloldali hallászavar, szédülés esetén indokolt, a belső fül CT vizsgálata elsősorban a közép és belső fülben a légtartóssági viszonyok és a belső fülben lévő apró csontocskák szerkezetének megítélésére szolgál. Képes kimutatni a közép vagy belső fülben kialakult gyulladásos és daganatos kórképeket, velemint az egyensúlyozó szerv (labiryntus) területén lévő struktúrális eltéréseket. A belső fül CT vizsgálat alkalmas többek között cholesteatoma, törések, melléküreg-gyulladások, hipofízis-daganatok, acusticus neurinoma kimutatására.

Mi a vizsgálat lényege?

Ezzel a CT vizsgálattal a légtartóssági viszonyok és a belső fülben lévő apró csontocskák szerkezeti megítélésére szolgál. Krónikus gyulladások esetén, a hallócsontokat is ellenőrizhetjük. Belső fül CT vizsgálatot indokolt például akkor, ha a betegnek korábban már volt fülműtéte, és olyanok a panaszai, amelyek felvetik a középfül-belsőfül csontos részeinek kóros állapotát, vagy ha a belsőfül eredetűnek véleményezett szédüléséhez, vezetéses halláscsökkenés is társul.

Van mellékhatása?

A CT vizsgálatnak nincs mellékhatása. A kontrasztanyag nagyon ritkán okozhat allergiás reakciót, de aki arra vagy jódra allergiás, annál a kontrasztos vizsgálatot nem végezzük el.

Milyen előkészület szükséges?

A CT vizsgálat előtt fontos a kezelőorvossal történő konzultáció, hisz a CT vizsgálat során, sugárterhelés történik, így a vizsgálatot csak orvosi javaslat alapján végezzük. A CT vizsgálat nem igényel különleges előkészítést. Mindig érdemes a vizsgálatra úgy készülni, hogy bizonyos esetekben legyen lehetőség kontrasztanyag adására is, ezért a vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni.


Hogyan végezzük a vizsgálatot?

A CT-készülékünk egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal van, ami mozog. Ön ezen az asztalon fekszik mozdulatlanul, miközben a felvételeket készítünk. A vizsgálószerkezet működése közben zúgó, búgó hangot ad ki, de ettől nem kell megijedni, hisz a vizsgálat fájdalommentes.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

A CT vizsgálat röntgensugarakkal történik, ezért terhesség alatt nem ajánlott.