CT angiográfia: érszűkület, érelzáródás és aneurysma

A CT kiválóan alkalmas érszűkületek illetve érelzáródások kimutatására. Aneurysmák, szűkületek pontosabb megítélésére akár végtagi, mellkasi, hasi, nyaki vagy agyi erek esetében végezhető CT angiográfia.

Mi a vizsgálat célja?

A kontrasztos CT angiográfia kiválóan alkalmas érszűkületek illetve érelzáródások kimutatására. Aorta vagy nagyobb artérák szükületei, vagy tágulatok (aneurysmák) pontosabb megítélésére akár végtagi, mellkasi, hasi, nyaki vagy agyi erek esetében is elvégezhető a CT angiográfia, melyet 3D rekonstrukcióvak is ki lehet egészíteni. A CT angográfia során a vénásan bólusban magas koncentrációban beadott speciális kontrasztanyag kirajzolja az aorta mellkasi és hasi, kismedencei és végtagi ágait és lefutását, időben követve az artériában kiáramló kontrasztanyag útját, s ezáltal nagy pontossággal kirajzolja az érpályát és kimutatja annak struktúrális eltéréseit. A CT angiográfia segíthet a daganatos betegségek műtéti tervezésében is.

Van mellékhatása?

A CT vizsgálatnak ritkán van mellékhatása, fájdalommentes. A kontrasztanyag nagyon ritka esetekben okozhat allergiás reakciót, viszont  akiről viszont ismert, hogy allergiás a kontrasztanyagra,  abban a betegben a kontrasztos vizsgálat és ezért a CT angiográfiás vizsgálat egyáltalán nem végezhető el.

Milyen előkészület szükséges?

A CT agnográfia vizsgálat előtt fontos a kezelőorvossal, családorvossal, belgyógyász szakorvossal vagy angiológus érsebész szakorvossal történő konzultáció, hisz a CT vizsgálat során, sugárterhelés történik, így a vizsgálatot csak orvosi javaslat alapján végezzük. A CT angiográfiás vizsgálat nem igényel különleges előkészítést. A kontrasztanyag adása a CT angiográfia elengedhetetlen alapja, ezért a vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni. A kontraszanyag adása előtt meg kell vizsgálni a vese működését jelző labor paramétereket, mivel súlyosan károsodott (beszűkült) vesefunkció esetén a kontraszanyag adása lehetőség szerint elkerülendő. Jódérzékenység vagy ismert kontrasztanyag allergia esetén a kontrasztanyag adása tilos (kontraindikált). A kontrasztos vizsgálatok előtt a metformin tartalmú cukorbetegségben adott gyógyszerek szedését be kell szűntetni.

Hogyan végezzük a vizsgálatot?

A CT angiográfiás vizsgálat célozható az agyra, a nyakra, a mellkasra, a hasra, a kismedencére, a végtagokrta vagy az egész testre is az érpálya lefutásának megfelelően. A CT angiográfia során a beteg véna kanüljébe nagy nyomással és sebességgel beadott magas koncentrációjú kontrasztanyag útját követjük a szíven és tüdőn keresztül a nagyvérkör irányában, azáltal láthatóvá téve az aortát, annak teljes lefutását, valamint az aorta elsődleges, másodlagos és tercier ágrendszerét. Az artériás érhálózat lefutását és struktúrális eltéréseit 3 dimenzióban is ábrázolhatjuk és követhetjük. A CT angiográfiás eljárás a kontrasztos CT vizsgálatnál is érzékenyebben és pontosabban mutatja az erek struktúrális eltáltozásait, ezen belül is elsősorban az érelmeszesedés okozta érszűkületeket, az érleszorításokat, az érelzáródásokat és az orsószerű értágulatokat (aneuryzma), valamint az erek belhártyájának érfalról történő leválását (disszekció).