CT milyen korosztálynak ajánlott?

A CT – vizsgálat bármely életkorban végezhető, de tekintettel a röntgensugár alkalmazására gyermekek és terhes anyukák vizsgálatát lehetsőség szerint a sugárterhelés miatt el kell kerülni illetve csak rendkívül indokolt esetben végezzük. Ekkor javasolt esetleg MRI vvizsgálatot alkalmazni a CT helyett! Alacsony dózisú natív mellkas CT vizsgálatokat tüdőszírés céljából is csak 40 év felett indokolt végezni, 40 év alatt csak orvosi indikáció és orvosi beutaló mellett végezhető.

Vannak-e a CT vizsgálatnak mellékhatásai? Kell-e félni a CT sugárterhelésétől?

Az esetleges kontrasztanyag okozta allergiás reakciókon (enyhe melegségérzés gyakori, ritkábban bőrpír és kiütések, extrém ritkán anafilaxia vagy anafilaxiás shock)  kívül a CT- vizsgálatnak nincs közvetlen akut mellékhatása. A kontrasztanyag adása ritka esetekben ronthatja a már amúgy is kórosan beszűkült veseműködést és vesefunkciós paramétereket, mely rizikó fokozódik, ha a beteg cukorbetegségére szedett Metformin hatóanyag tartalmú gyógyszereit nem hagyja el a vizsgáat előtt 3 nappal.

A sievert (jele: Sv, kiejtve: szívert) az ekvivalens sugárzási dózis vagy másképpen dózisegyenérték Si egysége, amely az ionizálós sugárzás mennyiségét annak biológiai hatása alapján értékeli. A fizikai számítás szerint az ekvivalens sugárdózist a grayben mért az emberi testben elneyelődő sugárdózis jellemzi.

A natív és kontrasztos CT vizsgálatok alatt alkalmazott sugárdózisokat a korszerű CT vizsgálókban a minimálisan szükséges mértékre optimalizálják (ALARA elv) és a vizsgálati dokumentációban rögzítik illetve a betegek tekintetében monitorizálják, minden esetben ügyelve arra, hogy az egészségügyi határérték alatt maradjon a sugárterhelés. Az egészségügyben dolgozók foglalkozási dóziskorlátja: 20 mSv/év.

Évi 2,4 – 6,0 mSv (millisievert – a sugárzás dózisának mértékegysége) a természetes eredetű sugárterhelés a világ különbözö pontjain (ami a földkérgi gammasugárzás, kozmikus sugárzás és radon belélegzésből származik).

Egy koponya CT vizsgálat dózisa kb. 2.3 mSv

Egy kontrasztos és natív mellkas CT vizsgálat dózisa kb. 8 mSv

Egy lacsony dózisú natív mellkas CT vagy hasi CT vizsgálat dózisa kb 0,5-1,2 mSv

Egy CT kolonoszkópia vizsgálat dózisa kb. 5-8 mSv

Egy szív CT vizsgálat dózisa kb. 12 mSv

Egy mammográfiás vizsgálat dózisa kb. 0.7 mSv

Egy mellkasröntgen felvétel dózisa kb. 0.02mSv

A kérdésre tehát, hogy kell-e félni a sugárterheléstől, a válasz egyértelműen nem. A megfelelő orvosi ajánlással és felügyelettel elvégzett diagnosztika esetén a vizsgálat életmentő információkkal szolgálhat, melynek súlya lényegesen nagyobb a körültekintéssel elvégzett vizsgálat során okozott sugárterhelésnél

Hogy lehet CT vizsgálatot kérni?

Indoklt esetben az Ön kérésére a CT vizsgálatra lehetőség szerint egy munkanapon belül előjegyzési és vizsgálati időpontot biztosítunk.

CT – vizsgálat kezelőorvosa kérésére, szabályos szakorvosi vagy háziorvosi (családorvosi) beutalóval kérhető.

Elfogadjuk beutalónak a szakrendelések vagy kórházi fekvőbeteg zárójelentések illetve a sürgősségi osztályok irásos dokumentációjának javaslataiban szereplő CT vizsgálati javaslatokat is.

Amennyiben Önnek nincs beutalója, egy az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrumunkban végzett begyógyászati konzílium során segítünk Önnek az optimális diagnosztikus lépés vagy szűrőmódszer kiválasztásában és indokolt esetben közösen megbeszélve elkészítjük a szakorvosi CT beutalót is!

Vizsgálatot rövid előjegyzési idővel végezzük.

Ha saját maga szeretné a CT – vizsgálatot, családorvosával akkor is beszélje meg, hogy Önnek szüksége van-e erre a vizsgálatra.

A CT vizsgálati lelet kiadás hogyan történik?

A leletet három munkanapon belül, postai úton küldjük ki.

Kérésre email-len is kézbesítjük.

Amennyiben Önnek sürgős vizsgálati eredményekre van szükssége, felár ellenében lehetőség van egy munkanapon belüli leletezésre is.