HAS ÉS KISMEDENCE KONTRASZTOS CT VIZSGÁLAT: DAGANATOS ÉS GYULLADÁSOS BETEGSÉGEK DIAGNOSZTIKÁJA

A test bármely területén, a feltételezett illetve ismert daganat vagy gyulladás kiterjedésének vizsgálatára, és az esetleges lokoregionális vagy távoli áttétképződésének pontos vizsgálatára. Daganatos betegségek sebészeti (műtéti) vagy onkológiai sugárkezelés és gyógyszeres kezelését követően annak hatékonyságának felmérésére, vagy után követésére. A hasi CT vizsgálat az egyik legérzékenyebb eljárás a máj, a hasnyálmirigy és a retroperitonealis régoó vizsgálatára.

Mi a vizsgálat célja?

A CT vizsgálat alapvető jelentőségű diagnosztikus eljárás a daganatos betegségek gyanúja vagy már szövettanilag igazolt daganatos kórképek kiterjedésének és esetleges áttétképződésének kimutatásában. A CT vizsgálat nagy pontossággal kimutatja az elsődleges (primer) daganatos folyamat kiterjedését, környezethez való viszonyát, a daganat esetleges környező (lokoregionális) nyirokcsomókba terjedését és a távoli áttétek jelenlétét. A CT vizsgálatot alkalmazhatjuk a műtéti kezelés kivitelezhetőségének (operabilitás) megítélésére, valamint a sikeres műtéti és onkológiai (daganatgátló gyógyszeres és sugárkezelés) terápiát követően a betegség teljes gyógyulásának (teljes remisszió), részleges gyógyulásának (részleges remisszió) vagy változásának (progressió) megítélésére és fél vagy évenkénti utánkövetésére.

Lehet mellékhatása?

A CT vizsgálatnak ritkán van mellékhatása, fájdalommentes. A kontrasztanyag nagyon ritka esetekben okozhat allergiás reakciót, viszont  akiről viszont ismert, hogy allergiás a kontrasztanyagra,  abban a betegben a kontrasztos vizsgálat nem végezhető el.

Hogyan végezzük a vizsgálatot?

A daganatos betegségek vizsgálata során amennyiben nincs ellenjavallata, lehetőség szerint natív és kontrasztanyag adását követő kombinált CT vizsgálatot célszerű elvégezni, melyet indokolt esetekben (elősorban műtét előtt a sebész javaslatára) 3D angiográfiás felvételekkel is kiegészíthetünk. Az optimális sebészi és onkológiai kezelés megtervezéséhez általában szükség van több régió CT vizsgálatára is, melynek szerepe lehet a távoli áttétek korai kimutatásában, hiszen ez utóbbi alapvetően befolyásolja az onkológiai kezelés sorrendjét. A kontrasztanyag adásával sokszor a jóindulatú és rosszindulatú vagy áttétes folyamatok is jól eldifferenciálhatóak.

Milyen előkészület szükséges?

A CT vizsgálat előtt fontos a kezelőorvossal, sebésszel vagy onkológussal történő konzultáció, hisz a CT vizsgálat során, sugárterhelés és kontrasztanyag adása is történik, így a vizsgálatot csak orvosi javaslat alapján végezzük. A vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni, tiszta vizet azonban a beteg fogyaszthat. A kontraszanyag adása előtt meg kell vizsgálni a vese működését jelző labor paramétereket, mivel súlyosan károsodott (beszűkült) vesefunkció esetén a kontraszanyag adása lehetőség szerint elkerülendő. Jódérzékenység vagy ismert kontrasztanyag allergia esetén a kontrasztanyag adása tilos (kontraindikált). A kontrasztos vizsgálatok előtt a metformin tartalmú cukorbetegségben adott gyógyszerek szedését be kell szűntetni.