CT kolonográfia (virtuális CT kolonoszkópia)


A vastagbél polipok és daganatok szűrésére és diagnosztikus kimutatására a legalkalmasabb és leghatékonyabb módszer az endoszkópos vastagbél tükrözés, melynek során a polipokat többségükben a diagnózist követően azonnal el is lehet távolítani, a daganat gyanús elváltozásokból pedig biopsziás szövettani mintavétel történik. A vastagbéltükrözés azonban invazív eljárás, bár a fájdalom mentességet altatásban lehet biztosítani, azonban 1/1000 gyakorisággal szövődmények, elsősorban utóvérzés vagy bélkilyukadás (perforáció) következhet be.

A CT colonográfia (virtuális kolonoszkópia) egy minimálisan invazív, hatékony diagnosztikus eljárás, mely CT felhasználásával készít felvételeket a vastagbél lumenéről és falának elváltozásairól. A CT kolonográfia történhet natívan és kontraszt adását követően is, utóbbi esetben a bélfal kisebb elváltozásai a darabos széklet szennyeződésektől jobban elkülöníthetők. A CT colonográfia a hagyományos vastagbéltükrözéshez hasonlóan a vizsgálatot megelőző nap béltisztítást (hashajtást) igényel, bár a vastagbéltükrözéssel ellentétben a CT kolonogrfiát a bélben visszamaradt kevés híg széklet nem zavarja. A CT kolonográfia elsősorban olyan esetekben is segíthet, amikor a beteg nem altatható, vagy az endoszkópos vizsgálat során nem sikerül a teljes vastagbelet és különösen annak távolabb eső szakaszait maradéktalanul áttekinteni, illetve amikor a tumor a vastagbélen kívül helyezkedik el és azon csak benyomatot vagy szűkületet okoz.

A CT-kolonográfia tehát egy magas diagnosztikus pontosságú alternatív eljárás a vastagbél vizsgálatára, amely során röntgensugarak segítségével jeleníthető meg a vastagbél részletes belső képe virtuálisan egy számítógép képernyőjén. A virtuális CT kolonoszkópia során az 5 mm alatti polypok közel 50-70%-a, az 5 mm-nél nagyobb polypok közel 90%-a, és az 1 cm-nél nagyobb daganatok közel 100% mutatható ki.

A virtuális kolonoszkópiának azonban hátrányai is vannak. Bár itt is szükség van a bél előkészítésére, ez sokkal kevésbé drasztikus. CT colonográfiás vizsgálat során egy rövid flexibilis eszközzel vagy speciális katéterrel levegővel vagy széndioxiddal fel kell tölteni a vastagbelet, mely enyhe bélgörcsöket vagy hasi fájdalmakat is okozhat. Sok esetben kapnak fals (ál) pozitív eredményt, továbbá a CT miatt sugárterheléssel is számolni kell. Emellett amennyiben a virtuális kolonoszkópia során elváltozást találnak, szükség van a hagyományos endoszkópos beavatkozásra is, mivel előbbivel nem lehet szövettani mintát venni.

A vizsgálat menete:

A vastagbél CT vizsgálat (CZ colonográfia, virtuális CT colonoscopia) előtt fontos a gasztroenterológussal, belgyógyásszal vagy onkológussal történő konzultáció, hisz a CT vizsgálat során a végbélbe levegő vagy széndioxid befúvása, sugárterhelés és kontrasztanyag adása is történik, így a vizsgálatot csak orvosi javaslat alapján végezzük. A vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni, tiszta vizet azonban a beteg fogyaszthat. A CT colonográfia előtti délután és reggelén hashajtó adása is szükséges, mivel szükséges a vastagbél széklet mentesítése. A CT virtuális kolonoszkópiát natívan és kontrasztanyag adásával kiegészítve is el lehet végezn, utóbbi esetben az eljárás diagnosztikus pontossága növelhető. A kontraszanyag adása előtt meg kell vizsgálni a vese működését jelző labor paramétereket, mivel súlyosan károsodott (beszűkült) vesefunkció esetén a kontraszanyag adása lehetőség szerint elkerülendő. Jódérzékenység vagy ismert kontrasztanyag allergia esetén a kontrasztanyag adása tilos (kontraindikált). A kontrasztos vizsgálatok előtt a metformin tartalmú cukorbetegségben adott gyógyszerek szedését be kell szűntetni.

Hogyan végezzük a vizsgálatot?

A CT-készülékünk egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal van, ami mozog. Ön ezen az asztalon fekszik mozdulatlanul, miközben a felvételeket készítünk. A vizsgálószerkezet működése közben zúgó, búgó hangot ad ki, de ettől nem kell megijedni. A vizsgálat előtt közvetlenül egy speciális nyomás és volumen mérő pumpával széndioxid illetve levegő befúvással töltjük ki a vastagbelet, mely esetenként hasi feszülést vagy görcsöket okozhat átmenetileg  A vizsgálat közben Ön folyamatosan audiovizuális kapcsolatban van az operátorral.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

A CT vizsgálat röntgensugarakkal történik, ezért terhesség alatt nem ajánlott.