Vese, húgyvezeték, húgyhólyag CT

A kiválasztórendszerben bármilyen tágulat vagy szűkület, kövesség illetve elfolyási akadály pontos megítélésére szolgál. Célunk, hogy láthatóvá tegyük a vesék üregrendszerét, a húgyvezetéket és a húgyhólyagot. Elsősorban vesekövesség vagy annak gyanúja és vesekő ürítés okozta vizelet elakadás dignosztikájában hatékony eljárás, de bármilyen más eredetű húgyúti elzáródás vagy daganat digosztizálásra is alkalmas.

Mi a vizsgálat lényege?

A CT urográfia egy olyan speciális kontaszts has és kismedence CT vizsgálat, melynek során késői, a kontrasztos húgyutakban történő kiválasztódását is leképező felvételsorozatok is készülnek, így a húgyutak kiválasztórendszerében (vesemedence, hugyvezeték, hugyhólyag, hugycső)  bármilyen tágulat vagy szűkület, érleszorítás, kövesség illetve elfolyási akadály pontos megítélésére szolgál. A CT urográfia célja, hogy vesegöcs, vesekő vagy vizelet elfolyási akadály gyanúja esetén  láthatóvá tegye a vesék üregrendszerét, a húgyvezetéket és a húgyhólyagot.

Hogyan végezzük a vizsgálatot?

A CT-készülékünk egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal van, ami mozog. Ön ezen az asztalon fekszik mozdulatlanul, miközben a felvételeket készítünk. A vizsgálószerkezet működése közben zúgó, búgó hangot ad ki, de ettől nem kell megijedni, hisz a vizsgálat fájdalommentes

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

A CT vizsgálat röntgensugarakkal történik, ezért terhesség alatt nem ajánlott.

Van mellékhatása?

A CT vizsgálatnak nincs mellékhatása.. A CT vizsgálatnak ritkávan van mellékhatása, fájdalommentes. A kontrasztanyag nagyon ritka esetekben okozhat allergiás reakciót, viszont  akiről viszont ismert, hogy allergiás a kontrasztanyagra,  abban a betegben a kontrasztos vizsgálat nem végezhető el.

Milyen előkészület szükséges?

A CT vizsgálat előtt fontos a kezelőorvossal, családorvossal, belgyógyász szakorvossal vagy urológus szakorvossal történő konzultáció, hisz a CT vizsgálat során, sugárterhelés történik, így a vizsgálatot csak orvosi javaslat alapján végezzük. A CT urográfiás vizsgálat nem igényel különleges előkészítést. Mindig érdemes a vizsgálatra úgy készülni, hogy bizonyos esetekben legyen lehetőség kontrasztanyag adására is, ezért a vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni. A kontraszanyag adása előtt meg kell vizsgálni a vese működését jelző labor paramétereket, mivel súlyosan károsodott (beszűkült) vesefunkció esetén a kontraszanyag adása lehetőség szerint elkerülendő. Jódérzékenység vagy ismert kontrasztanyag allergia esetén a kontrasztanyag adása tilos (kontraindikált). A kontrasztos vizsgálatok előtt a metformin tartalmú cukorbetegségben adott gyógyszerek szedését be kell szűntetni.