Vékonybél és vastagbél CT vizsgálat

A vékony és vastagbél vizsgálatára az elsődleges módszer a kapszula endoszkópia és a hagyományos endoszkópia. A CT vizsgálatot akkor alkalmazzuk, ha az endoszkópia nem, vagy csak részben kivitelezhető, illetve azon esetekben, ha az endoszkóppal igazolt daganat vagy gyulladásos szűkület bélen kívüli kiterjedését, esetleges áttétek képződését illetve az endoszkóppal nem elérhető bélszakaszok esetleges elváltozásait szeretnénk megvizsgálni. A vékonybél CT vizsgálat elsősorban vékonybél gyulladásos betegségek (Crohn betegség) aktivitásának és kiterjedéséne megítélésére és vékonybél daganatok vagy lymphomák kivizsgálására alkalmas eljárás. A vastagbél CT vizsgálata gyulladásos bélbetegekben (colitis ulcerosa, Crohn betegség), valamint endoszóposan igazolt daganatos betegségek környezeti kiterjedéséek megítélésére alakalmas a tervezett műtét előtt.

Mi a vizsgálat lényege?

A vékony és a vastagbél CT vizsgálat egy speciális protokollal kivitelezett kontrasztos has és kismedence CT vizsgálat.  Ennek során a beteg hashajtó adását illetve béltisztítást követően kevés kontrasztanyagot és nagy mennyiségú tiszta vizet iszik, mely kitölti a vékony és vastagbeleket, és ezáltal kimutathatóvá teszi a kóros bélfal megvastagodásokat, szűkületeket és egyéb stukturális eltéréseket.

Milyen előkészület szükséges?

A CT vizsgálat előtt fontos a kezelőorvossal történő konzultáció, hisz a CT vizsgálat során, sugárterhelés történik, így a vizsgálatot csak orvosi javaslat alapján végezzük. A CT vizsgálat nem igényel különleges előkészítést. Mindig érdemes a vizsgálatra úgy készülni, hogy bizonyos esetekben legyen lehetőség kontrasztanyag adására is, ezért a vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

A CT vizsgálat röntgensugarakkal történik, ezért terhesség alatt nem ajánlott.

Hogyan végezzük a vizsgálatot?

A vékonybél és vastagbél CT vizsgálat előtti napon béltisztítás elvégzése szükséges azért, hogy a bélben visszamarad bélsár ne zavarja meg a vizsgálat pontosságát. Emellett a vékonybél CT vizsgálat napján további kontrasztanyag illetve folyadék itatása és hashajtó adása is szükséges. CT-készülékünk egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal van, ami mozog. Ön ezen az asztalon fekszik mozdulatlanul, miközben a felvételeket készítünk. A vizsgálószerkezet működése közben zúgó, búgó hangot ad ki, de ettől nem kell megijedni, hisz a vizsgálat fájdalommentes.

Van mellékhatása?

A CT vizsgálatnak nincs mellékhatása. A kontrasztanyag nagyon ritkán okozhat reakciót, de aki arra ismerten allergiás, annál kontrasztos vizsgálatot nem végezzük el.